About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

12 august 2012

O carte pe zi- Valul Pictat de William Somerset Maugham

Frumoasa Kitty Fane este surprinsa cu alt barbat de sotul ei, un renumit medic bacteriolog pe care-l insoteste in China coloniala. Acesta o va lua cu el intr-o zona devastata de holera, unde medicul incearca sa combata efectele teribilei maladii. O calatorie in timpul careia tinara femeie se va confrunta cu aspecte ale vietii ce-i fusesera total necunoscute pina atunci, ajungind astfel sa se descopere pe sine insasi, dar si pe cel ce-i este tovaras de viata. 

Cartea Top 10 - Valul pictat - W. Somerset Maugham 
aparuta la Editura POLIROM va este oferita de libraria online LIBRIS
si face parte din categoria Literatura Universala .


Descriere preluata de pe blogul libris
Am să pornesc de la premisa că mulţi dintre posibilii cititori ai cărţii au văzut filmul (de fapt, indiferent dacă l-aţi văzut sau nu, veţi avea parte de o lectură nelipsită de surprize). Prima parte a cărţii coincide aproape în totalitate, atât în ceea ce priveşte firul narativ, cât şi cel al construcţiei personajelor cu filmul. Kitty Garstin, fata unei familii engleze (condusă de un tată marionetă şi o mamă autoritară, zgârcită şi obsedată de imagine), deosebit de frumoasă, obişnuită să fie adorată, destul de frivolă şi superficială, vioaie şi flecară ajunge să se căsătorească, sub presiunea autorităţii materne şi sub presiunea competiţiei cu mezina familiei,  cu un bacteriolog serios,Walter Fane, de o timiditate aproape patologică, care în mod surprinzător se îndrăgosteşte nebuneşte de Kitty (şi care, aşa cum declară mai târziu, era recunoscător că i se îngăduie să o iubească, fără să aştepte reciprocitate). Proaspătul cuplu se îndreaptă, la începutul secolului XX spre China, acolo unde Walter Fane îşi desfăşoară cercetările profesionale. Plictisită de viaţa destul de monotonă şi de rigiditatea tipicară a lui Walter, Kitty îşi găseşte consolarea în braţele lui Charlie, un diplomat britanic elegant, chipeş şi plin de farmec. Dar Charlie nu are intenţii serioase cu Kitty, iar Walter descoperă infidelitatea obligându-şi soţia (sub ameninţarea unui divorţ ruşinos) să o însoţească într-o călătorie periculoasă, într-un sat bântuit de holeră.
Romanul a fost transpus cinematografic in 1934, Greta Garbo intruchipind‑o pe Kitty Fane. Noua ecranizare, din 2006, ii are in rolurile principale pe Naomi Watts si Edward Norton.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...