About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

11 iunie 2014

Sa mori tanar si indragostit - "Sub aceeasi stea", editie tie-in

Autor:John Green
Traducere din engleza de Shauki Al-Gareeb
Colectia: Young Fiction Connection
Nr. de pagini: 312
Pret: 33.00 lei

Fără suferinţă, cum am putea şti ce e bucuria?

Îşi vor aminti oamenii de mine? Ce sens are viaţa mea? Ce vreau să las în urmă?

Deşi un medicament miraculos i-a prelungit viaţa, Hazel Grace Lancaster, în vârstă de 16 ani, are impresia că de când se ştie a fost „în fază terminală".

Însă atunci când fermecătorul Augustus Waters, suferind şi el de aceeaşi boală cumplită, apare la întâlnirile unui grup de suport unde merge Hazel, povestea fetei va fi complet rescrisă.
Spirite înrudite, împărţind acelaşi farmec şi acelaşi simţ al umorului, Hazel şi Gus încep o cursă contra cronometru în care învaţă ce înseamnă să iubeşti.

Editura Trei lanseaza editia tie-in a cartii Sub aceeasi stea, de John Green cu ocazia premierei in Romania a filmului omonim. Romanul s-a bucurat de un succes fulminant la nivel mondial, iar filmul are toate sansele sa duca mai departe acest succes, caci milioanele de fani ai eroilor Hazel Grace si Augustus Waters isi doresc sa ii vada si pe ecrane.

In primul week-end filmul Sub aceeasi stea a avut incasari de peste 48 de milioane de doari in Statele Unite ala Americii si peste 17 milioane de dolari in celelalte tari in care a fost lansat. Astfel, in doar 3 zile (6, 7 si 8 iunie) ecranizarea romanului lui John Green a realizat incasari totale de peste 65 de milioane de dolari pe plan international.
Joi, 6 iunie, in prima zi de difuzare, Sub aceeasi stea a incasat in SUA 26,1 milioane de dolari, surclasand Divergent (22,8 milioane de dolari), Maleficent (24,3 milioane de dolari) sau Edge of Tomorrow: Prizonier in timp (10,7 milioane de dolari).

Sub aceeasi stea s-a vandut in aproape 11 milioane de exemplare in doi ani si jumatate, in 46 de tari. Romanul a stat 78 de saptamani pe locul 1 in Topul New York Times Book Review.

Daca urmaresti unul dintre clipurile sale de pe YouTube (unde are in jur de 2.106.000 de abonati), iti dai imediat seama ca John Green nu este doar un scriitor. Multi dintre fanii romanului Sub aceeasi stea urmaresc Vlogbrothers, blogul video pe care Green il tine impreuna cu fratele sau si care atrage 7.000.000 de vizitatori pe luna. Alti 1,17 milioane de followers sunt pe Twitter si aproape la fel de multi pe Tumblr. Multi au citit Sub aceeasi stea, cartea sa despre doi adolescenti care se indragostesc in timp ce fiecare isi duce lupta cu o boala implacabila, cancerul.

"Cand incepi un roman, stai si scrii patru ani, apoi mai astepti un an sa-ti vezi cartea publicata si abia dupa aceea primesti un feedback", spune John Green. "Cand lucrezi online, in clipa in care ai terminat cartea, oamenii incep sa-ti trimita reactii, ceea ce incitant si-ti permite sa construiesti o comunitate pe care altfel nu ai cum sa o creezi."

Sub aceeasi stea

Nu ti-ai inchipui ca un grup de suport pentru bolnavii de cancer e locul unde adolescentii se intalnesc si se indragostesc - insa tocmai asta li se intampla lui Hazel si Augustus, tinerii protagonisti ai romanului lui John Green, Sub aceeasi stea.
Hazel are 16 ani - sufera de cancer tiroidian si are un "satelit" in plamani, care o face sa se simta de parca s-ar ineca. Augusuts sau Gus e putin mai mare, fermecator si plin de viata. Hazel si Augustus se cunosc intr-un grup de suport pentru adolescentii bolnavi de cancer, grup ale carui intalniri au loc intr-o biserica.
Sub aceeasi stea este o carte speciala, in care prieteniile se leaga nu la scoala, ci intr-un spital, si in care multele "efecte secundare ale mortii" sunt tratate cu intelegere si cu o doza sanatoasa de umor negru. Hazel isi spune la un moment dat: "Cand medicii iti spun ca ai, sa zicem, o sansa de 20 la suta ca sa mai traiesti cinci ani, te uiti in jur si-ti zici: trebuie sa traiesc mai mult de patru dintre ticalosii astia". La fel ca Hazel, care crede ca povestile triste trebuie spuse intr-un mod amuzant, si John Green a ales sa spuna cu umor ceea ce, altfel, ar fi o poveste mult prea deprimanta.

John Green

John Green a crescut in Orlando, Florida. A studiat engleza si religia la Kenyon College in Ohio si, o perioada, a scris recenzii pentru Booklist Magazine din Chicago, specializandu-se in fictiune, carti despre islamism si despre gemeni siamezi. E casatorit cu Sarah Urist Green, pe care o alinta online Yeti. Cuplul are doi copii, Henry si Alice.
Pasiunea pentru IT i-o datoreaza tatalui sau, care, in 1993, si-a inscris familia pe un portal online, precursor al serviciului AOL, numit Compuserve. Pe atunci, John Green avea 16 ani si isi facea greu prieteni, dar pe Compuserve s-a inscris pe un forum unde a cunoscut multi oameni.
Acum foloseste intens Twitter, Tumblr si YouTube, unde Green si fratele sau, Hank, au devenit Vlogbrothers in 2007, filmandu-si si editandu-si clipurile singuri. Fratii Green au creat 210 clipuri educationale despre istoria lumii, biologie, literatura, chimie, psihologie si fizica reunite sub titlul generic Crash Course si care sunt difuzate online din ianuarie 2012.
Putini autori au parte de o atentie publica atat de mare, dar Green e un caz rar. Un scriitor talentat care, la 34 de ani, a castigat deja doua Michael L. Printz Honors si un Edgar Award pentru romanele sale anterioare, John Green are o fire extrem de deschisa si comunicativa - intra permanent in contact cu fanii sai si a creat o uriasa comunitate virtuala. Remarcabil nu e faptul ca foloseste atat de eficient mediul virtual pentru a-si crea o retea de cititori, ci modul in care o face - sincer si autentic. Toate aceste calitati i-au adus, anul acesta, un loc in lista Time a celor 100 cele mai influente personalitati.Editura Trei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...