About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

22 iulie 2012

O carte pe zi - Numele Trandafirului de Umberto Eco



Astazi la O carte pe zi o sa va vorbesc de un roman extraordinar, Numele Trandafirului(Il nome della rosa) de Umberto Eco, carte pe care o gasiti la libraria online LIBRIS Stiu ca aduc in discutie o carte complexa, plina de intrigi si simboluri, dar din cand in cand avem nevoie  de o provocare literara. 

Eu am citit-o cand inca eram in liceu,  iar anul trecut am recitit-o. |A doua oara am avut parte de un fel de "iluminare", adica modul in care am perceput-o a fost cu totul diferit. Candva am crezut despre Numele Trandafirului ca este o carte despre cartile dintr-o biblioteca, ca instrument pentru rezolvarea unei crime. Ei acum, spun ca Numele Trandafirului este un  roman complex  plin de simboluri, Eco este un maestru al Semioticii, care combina elemente de semiotica  cu  analiza biblica, studiile medievale cu  teoria literara. 

Cred ca de vina e varsta =))


Scurta descriere:
Naratiunea aduna mai multe intrigi, toate avand interpretari si surse de semnificatie variate. Multe interpretari si surse erau controverse foarte schimbatoare in cadrul decorului religios medieval, tot timpul invartindu-se inspre ceea ce pare a fi cheia spre intelegerea si adevarata interpretare a cazului. 
La prima vedere lucrarea pare un roman politist construit prin metode moderne care poarta in ea conflictul intre gandirea  rationala, lucida ale calugarului franciscan si cel al inchizitorului care incearca sa infiereze un presupus vinovat. Prin logica simpla a lucrurilor cititorul s-ar astepta ca finalitatea sa apara din contradictia prezentata.
 Cartea insa ofera mult mai mult: este o fresca a feudalismului dar si o critica a societatii umane care este pus sa se confrunte cu propria forta de distrugere a valorilor. Lectura este captivanta prin actiunea ei in care binele si raul se confrunta manati de o convingere identica si anume ca faptele lor sunt in serviciul umanitatii si in acelasi timp invita cititorul la o meditatie asupra alegerii pe care omul trebuie sa o faca in drumurile pe care le are de urmat.


 În Postscriptum la Numele trandafirului, Umberto Eco precizează că doreşte să “elibereze cititorul” dintr-un mod de interpretare bazat pe intenţiile presupuse ale autorului. Cititorul este deci liber să descopere relaţii între carte şi alte înţelesuri simbolice ale “trandafirului”.


Deopotriva roman politist si parabola despre adevar vazut din perspectiva teologica, filosofica, scolastica si istorica, Numele Trandafirului a cunoscut un imens succes de public, fiind tradus in peste 35 de limbi si ecranizat de Jean­‑Jacques Annaud in 1986, cu Sean Connery, Christian Slater si F. Murray Abraham in rolurile principale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...