About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

15 iulie 2013

Cate tipuri de lectura exista?

Pornind de la premisa că avem un cititor avizat, există mai multe feluri prin care acesta poate parcurge un text și, în funcție de interesul său, el poate opta dintre următoarele tipuri:


1. Lectura liniară
Este forma de lectură neevoluată, care se folosește de regulă din obișnuință sau rutină. Prin ea, textul e parcurs integral de la început până la sfârșit, în același ritm.


2. Lectura receptivă (analitică)
Este o variantă ameliorată a primului tip de lectură caracterizată prin parcurgrerea integrală a textului, dar cu atenție la nuanțe și cu o anumită variație de viteză. Lectorul explorează astfel punctele strategice (introducerea, punctul culminant, concluzia) pentru a înregistra cât mai bine și cu o maximă acuratețe ceea ce transmite textul.


3. Lectura literară
Singura deosebire față de lectura receptivă este dată de specia textului care poate fi: roman clasic sau modern, poem, teatru, etc. E nevoie să precizăm că aici e foarte importantă forma textului, cititorul fiind interesat mai mult de cum se spune, decât de ceea ce se spune.



4. Lectura informativă globală
Este o lectură selectivă prin care se urmărește obținerea unei idei de ansamblu asupra textului (parcurgerea rapidă a unui articol, răsfoirea unei cărți, etc.) Astfel, lectorul caută idei-cheie sau puncte de sprijin pentru a-și putea face o părere asupra textului pe care îl are în față. Aceasta vizează un cititor obosit sau nerăbdător.



5. Lectura exploratorie
Constă în recuperarea unui simbol sau a unui grup de simboluri din ansamblul unui text. Acest gen de lectură se focalizează asupra unui singur punct pe care cititorul îl explorează.


6. Lectura rapidă
Este lectura destinată unui lector avansat caracterizată prin ameliorarea capacității de înțelegere a textului, având ca efect economisirea timpului.


Indiferent cate tipuri de lectura ar exista si pe care dintre ele le-am practica, important este sa citim orice ne pica in mana.Omul retine ceea ce citeste si deseori il invita la meditatie cartea respectiva.O carte e la fel de folositoare ca o conversatie constructiva, ca un film care te pune pe ganduri, ca orice intamplare ce te pune sa-ti reevaluezi principiile.Orice carte inseamna o lectie,iar omul ar trebui sa vrea sa invete toata viata.De ce?Pentru ca stiinta,cunostintele l-ar putea face sa inteleaga lumea mai usor,sa accepte suferintele sau sa stie sa le inlature din calea sa.Sa stii inseamna sa ai puterea de a-ti decide destinul.

Ce tip de lectura practici si care crezi ca este cel mai folositor dintre toate?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...