Cand am început această carte, primită de la Ed. Trei, ştiam că este una foarte apreciată. Ca de fiecare dată, însă am avut rezerve. Orice om pasionat de lectură are un filtru propriu prin care trece cărtile citite. Faptul că X sau Y au vorbit la superlativ despre o carte nu mă convinge. Trebuie să aplic propriul filtru de apreciere :)
Ceea ce vreau sa spun e ca nu toate cărţile "premiate" şi intens mediatizate au fost pe gustul meu... Dar, pe măsură ce avansez cu lectura cărţii lui Dicker, pot spune că această carte va merge cu siguranţă în raftul cărţilor ce vor fi recitite. Da, atât de mult îmi place povestea...
Chiar şi faptul că citesc puţin câte puţin din ea(timp liber limitat :D) are un anumit farmec. Misterul cărţii şi enigmele mi se dezvăluie progresiv...mă simt ca şi cum aş rezolva un puzzle imens.
DESCREIERE
1975, New Hampshire: Nola Kellergan, o adolescentă în vârstă de 15 ani, dispare fără urmă. 33 de ani mai târziu, scriitorul de succes Harry Quebert este acuzat de crimă, atunci când trupul fetei este descoperit în timpul unor săpături în grădina casei sale.
Tânărul Marcus Goldman, scriitor în pană de inspiraţie, nu ezită să plece la New Hampshire şi să înceapă propria anchetă pentru a-l ajuta pe Harry, mentorul şi prietenul său.
Acolo este depăşit rapid de evenimente: investigaţia intră în impas, iar Marcus începe să primească ameninţări. Pentru a dovedi nevinovăţia lui Harry şi a-şi salva cariera de scriitor, e absolut necesar să răspundă la trei întrebări: cine a omorât-o pe Nola Kellergan? Ce s-a întâmplat în New Hampshire în vara lui 1975? Şi cum se scrie un roman de succes?
Roman noir, roman poliţist fără îndoială, dar şi roman psihologic cu răsturnări de situaţie surprinzătoare sau hilare, Adevărul despre cazul Harry Quebert prezintă moravurile societăţii americane, bine ascunse în spatele unei faţade impecabile. -- Le Figaro
Exploatând un fapt divers, Joël Dicker a construit un thriller alert care este, în acelaşi timp, un roman în roman, un studiu sociologic asupra Americii clasei de mijloc înainte de alegerea la preşedinţie a lui Barack Obama, ancheta unei crime şi un curs de literatură.
Ca un maestru, Dicker alternează epocile, registrele stilistice (raportul poliţiei, transcrierea unui interogatoriu, extrase din roman) şi explorează America în toate excesele ei – mediatice, literare, religioase, meditând, în acelaşi timp, asupra condiţiei scriitorului. O lecţie de scris şi o lecţie de viaţă. -- L’Express
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu