About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

16 iulie 2012

O carte pe zi



       Aparut în SUA în 2006, romanul Apa pentru elefanti a fost luni întregi Numarul 1 în topurile de vânzari din New York Times, Los Angeles Times, Wall Street Journal, USA Today, fiind desemnat în acelasi an Favourite Book of the Year de catre publicatia Newsday.
        În 2007, este recompensat cu premiile Booksense Book of the Year si Bookbrowse Diamond pentru cea mai populara carte. Este tradus în peste 40 de tari si s-a vândut în 4 milioane de exemplare.


Descrierea  cartii:
        Primul rând: „Am nouazeci de ani. Sau nouazeci si trei. Ori una, ori alta". Ultimul rând: „Pentru mosneagul asta, circul e casa lui". Între cele doua rânduri se desfasoara povestea fascinanta a tânarului Jacob Jankowski, care în anii '30 îsi face ucenicia vietii într-unul dintre cele mai vestite circuri americane. 
        Angajat sa aiba grija de animale, Jacob va descoperi sub marea cupola un univers cu personaje bizare si fascinante, dar cu reguli rigide ca ale unei caste. Însa va afla deopotriva ca circul nu înseamna numai stralucire si culoare, paiete si magie, râsete si ropote de aplauze, ci si animale maltratate, artisti în mizerie încercand sa uite sordidul cotidian cu ajutorul alcoolului de contrabanda, violenta si prostitutie, suferinta si tragedii, incertitudini si spaime. 
        Pe acest fundal se perinda o galerie întreaga de figuri memorabile: Unchiul Al, directorul fara scrupule al circului; Kinko, clovnul pitic cu un zâmbet exagerat pictat pe chipul trist; „ciudatii“ cu trupuri contorsionate de suferinta; imprevizibilul si crudul August Rosenbluth, dresorul de animale care cade victima celor pe care i-a chinuit; Marlena, frumoasa lui sotie, dresoarea de cai, de care Jacob se îndragosteste naprasnic si alaturi de care traieste o patimasa poveste de iubire; Rosie, elefantita cu personalitate si cu un secret care-i pune viata în primejdie. 
         Fotografii alb-negru însotesc textul – instantanee surprinse la circurile americane de la începutul secolului XX, imortalizând o lume unde minunile sunt iscate cu o lovitura de bagheta, se spulbera odata cu ultimul acord al orchestrei, dar îti lasa amintiri de-o viata.


Ecranizarea romanului Apa pentru elefanti, în regia lui Francis Lawrence, a fost lansata în 22 aprilie 2011. În rolurile principale: Robert Pattinson, Reese Witherspoon si Christoph Waltz.


           Cartea Apa pentru elefanti - Sara Gruen, aparuta la Editura HUMANITAS va este oferita de libraria online LIBRIS si face parte din categoria Literatura Universala


Pentru cei familiarizati cu limba engleza, tot la Libris veti gasi si varianta cartii in original, Waters for Elephants.


Lectura placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...