About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

16 august 2012

O carte pe zi - Maestrul si Margareta de Mihail Bulgakov

Ce poate salva o lume in care raul produs metodic de om nu mai lasa loc nici unui strop de speranta? Bineinteles, nimic din elementele lumii paralizate. Si atunci e nevoie de ceva din afara. 

Diavolul ia chipul iluzionistului Woland si se amuza sa puna pe jar Moscova, orasul unde Maestrul si Margareta incearca sa-si traiasca iubirea. Departe in timp si spatiu, Pontius Pilat il judeca pe Isus. Planurile aluneca unul spre altul, intalnindu-se intr-o poveste a suferintei si sacrificiului si, abia astfel, ceea ce nu poate fi rostit in viata de la Moscova se spune in cer. Impanzit de date autobiografice, de aluzii livresti, religioase, demonologice, ezoterice, monumentalul roman al lui Bulgakov da impresia paradoxala ca a fost scris dintr-o suflare, antrenandu-si cititorul in iuresul nebunesc al intamplarilor din Moscova anilor '30.
New York Times o caracteriza in sectiunea lor de analiza de carte ca fiind “unul dintre cele mai mari romane ale secolului XX”. O caracterizare neasteptata, pentru o carte publicata numai dupa 25 ani de la moartea autorului (Bulgakov a murit la Moscova in 1940 iar cartea a aparut pentru prima data in 1966, desi a circulat underground cativa ani inainte, pe baza manuscrisului pastrat de sotia autorului, sursa de inspiratie pentru personajul Margareta). 
Cartea Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov aparuta la Editura HUMANITAS va este oferita de libraria online LIBRIS si face parte din categoria Literatura Universala .



2 comentarii:

  1. mariuta scuturici7 noiembrie 2012 la 18:37

    daca as putea sa ma refugiez pe o insula pustie din calea societatii moderne... as lua cu mine aceasta carte... din placerea de a mi tine companie "tovarasul motan"... as mai lua, poate, magicianul lui fowles, mustaru'maggi si desigur, steluta mea norocoasa... hmmm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm - singura pe o insula pustie? cam greu sa fii singura:P daca ma iei si pe mine, aka steluta ta norocoasa, atunci nu o sa fii singura cu ...mustaru'maggi, pentru ca steluta face parte dintr-o constelatie ;) Love you, too!

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...