About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

1 august 2012

Recomandari AdevarulShop - Drama


Sa ucizi o pasare cântatoare (în engleza To Kill a Mockingbird) este un roman scris de Harper Lee şi publicat în 1960. Romanul a avut succes imediat, câştigând Premiul Pulitzer, devenind devenit o piesa clasică a literaturii americane moderne. Acţiunea şi personajele sunt inspirate din observarea de catre autoare a familiei şi vecinilor ei, precum şi pe un eveniment ce a avut loc în oraşul ei natal în 1936, când ea avea 10 ani.
Romanul este cunoscut pentru tonul cald și pentru umor, deși tratează o problematică gravă, cu subiecte cum ar fi violul și inegalitatea rasială. Tatăl naratorului, Atticus Finch, servește drept model de ținută morală pentru mulți cititori și ca model de integritate pentru juriști. Un critic explică impactul romanului, scriind: „În secolul al douăzecilea, To Kill a Mockingbird este poate cea mai citită carte despre rasă în America, iar protagonistul ei, Atticus Finch, cea mai persistentă imagine de ficțiune a eroismului rasial”.
Romanul este plasat într-un mic orăşel din Alabama şi are ca personaje centrale familia Finch - micuţa Scout (vocea naratorului), fratele ei Jem şi tatăl lor, Atticus. Datorită numeroaselor asemănări autobiografice, prezenţa în roman a unui prieten de joacă pe nume Dill este identificată de critici cu Truman Capote, prieten din copilărie cu autoarea.
Deşi aparent acţiunea se dezvoltă pe două direcţii diferite - copiii ce încearcă să dezlege misterul lui Boo Radley şi Atticus Finch încercând să-l apere în tribunal pe Tom Robinson - apropierea de deznodământ oferă dezlegarea şi uneşte cele două lumi separate într-o singură lecţie de viaţă. Romanul tratează tematici importante şi spinoase, precum educaţia, rasismul încrâncenat al societăţii interbelice americane şi    incapacitatea justiţiei de a fi imparţială. 
Cu toate ca actiunea se desfasoara pe parcursul a doar 3 ani (din timpul marii crize economice), romanul poate fi considerat un bildungsroman, datorita evolutiei personajului principal si a evenimentelor pe care le traieste pe parcursul cartii.
Cartea o puteti comanda de la AdevarulShop, categoria Drama alaturi de alte 147 de titluri. 


Imparatul mustelor


Blandetea noptiiCercul nebunilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...