About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

3 august 2012

Dialog cu Dalai Lama - Emotiile Distructive

     Multe dintre suferintele îndurate de-a lungul timpului de umanitate au fost generate de emotii distructive — de acele reactii afective care ne ranesc pe noi însine, dar si pe ceilalti. Dar ce sunt aceste emotii si ce anume le favorizeaza aparitia sau le declanseaza, perturbând echilibrul interior? Cum se manifesta emotiile în viata cotidiana si ce implicatii au, mai ales pe termen lung? Oare avem potentialul de a ne schimba? Si în ce fel suntem influentati de cultura în care traim? Exista motive de optimism, în ceea ce priveste controlul emotiilor distructive? Si daca da, atunci cum se pot metamorfoza aceste sentimente, pentru binele si evolutia umanitatii?

      
Veti gasi raspunsuri la aceste întrebari în cartea de fata, în paginile careia Daniel Goleman reda discutiile purtate, în cadrul unui seminar de cinci zile, între Dalai Lama si un mic grup de psihologi, neurologi si filozofi. Demersul lor a avut scopul de a afla daca stiinta si filozofia pot colabora pentru a identifica, a controla si a preveni emotiile distructive — asa cum sunt ura, mânia, gelozia, ostilitatea, dispretul, trufia, amagirea si altele asemenea.


   Perspectivele diferite ale stiintei si filozofiei, caracteristice gândirii occidentale si celei orientale, se îmbina aici, creând o simbioza între opiniile participantilor la dialog. Iar cel mai mare privilegiu al cititorului este acela ca are sansa de a patrunde în universul unor minti extraordinare, pentru a le vedea la lucru.


Cartea Emotiile distructive ed.2 - Daniel Goleman aparuta la Editura CURTEA VECHE va este oferita de libraria online LIBRIS si face parte din categoria Psihologie Practica .

 Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan. S-a nascut la 6 iulie 1935 în Taktser, un satuc din nord-estul Tibetului. Provenind dintr-o familie de tarani, Sfintia Sa a fost recunoscut la vârsta de 2 ani, conform traditiei tibetane, ca reîncarnare a predecesorului sau, al XIII-lea Dalai Lama, fiind prin urmare încarnarea lui Avalokiteshvara, Buddha al Compasiunii. Ceremonia sa de încoronare a avut loc la 22 februarie 1940, în Lhasa, capitala Tibetului.


Si-a început educatia monahala la vârsta de 6 ani si a obtinut doctoratul în filozofie budista la vârsta de 23 de ani. În 1950, la un an dupa invadarea Tibetului de catre China, a fost chemat sa-si asume puterea politica. În 1954, a mers la Beijing, pentru negocieri de pace cu liderii chinezi. Dar în cele din urma, în 1959, dupa invazia trupelor chineze în Lhasa, a fost fortat sa plece în exil. De atunci, traieste în Dharamsala, în nordul Indiei, acolo unde se afla sediul puterii administrative tibetane. În anii care au urmat, Sfintia Sa a facut apel în mai multe rânduri la Natiunile Unite. 


În 1963, a propus o constitutie democratica a Tibetului, bazata pe principiile budiste si urmata de o serie de reforme democratice. Constitutia promulgata ulterior sustine libertatea cuvântului, credinta, libertatea de asociere, precum si libertatea de miscare. Cautând solutii la situatia din Tibet, de-a lungul anilor Sfintia Sa a avut numeroase initiative de pace. De asemenea, a întreprins nenumarate calatorii, care l-au purtat prin 62 de tari din întreaga lume. A avut dialoguri la cel mai înalt nivel – cu sefi de stat si de guvern, dar si cu oameni de stiinta si lideri religiosi. În martie 2011, Sfintia Sa a anuntat ca se retrage din functia politica în favoarea unui reprezentant ales democratic, ramânând însa liderul spiritual al tibetanilor.


De-a lungul timpului, i-au fost decernate multe premii prestigioase, iar în 1989 a primit Premiul Nobel pentru Pace.


Dalai Lama a scris peste 70 de carti. Printre cele mai recente se numara: My Spiritual Journey (2010), Toward a True Kinship of Faiths (2010), The Middle Way – Faith Grounded in Reason (2009), The Art of Happiness in a Troubled World (2009),Emotional Awareness (2009) si Becoming Enlightened (2009).
La Curtea Veche Publishing, au aparut: Despre fericire, viata si multe altele. Conversatii cu Rajiv Mehrotra (Dalai Lama si Rajiv Mehrotra, 2010), Emotii vindecatoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emotii si sanatate (Daniel Goleman, 2008) si CuMinte la Dalai Lama (Irina Szász, 2008).


Despre autor:
DANIEL GOLEMAN e un psiholog renumit pe plan international.  A studiat si la Harvard, în cadrul unui program de psihologie clinica, si a analizat mintea umana dintr-o perspectiva interdisciplinara. Prin intermediul unei burse doctorale, a facut cercetari în India privind sistemele antice de psihologie si practicile de mediatie în religiile asiatice, apoi a revenit la Harvard pentru a-si finaliza doctoratul. Ulterior, a obtinut o bursa postdoctorala datorita careia s-a reîntors în Asia pentru a-si continua cercetarile de psihologie antica. 


Este cofondator al Consortiului pentru Cercetari privind Inteligenta Emotionala în Organizatii, a carei menire este aceea de a cataliza cercetarile referitoare la rolul inteligentei emotionale în cresterea eficientei la locul de munca. De multa vreme, sustine discursuri în fata grupurilor de profesionisti, oameni de afaceri si studenti, fiind frecvent invitat pentru a vorbi si în cadrul unor conferinte. În urma experientelor acumulate, a scris o serie de carti. 
A fost nominalizat de doua ori la Premiul Pulitzer.


Cea mai vânduta carte a sa, Inteligenta emotionala (Curtea Veche Publishing, ed. a III-a, 2008), a fost publicata în 30 de limbi si s-a tiparit în peste 5 000 000 de exemplare. 
La Curtea Veche Publishing, au mai aparut si alte carti ale lui Goleman, printre care: Inteligenta ecologica (2009), Inteligenta sociala(2007) si Inteligenta emotionala în leadership (în colaborare cu Richard Boyatzis si Annie McKee, 2007).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...