About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

15 septembrie 2012

Carti despre...


Istorie si ideoligii  la Adevarulshop

                                                      Lentoarea
este primul roman scris de Milan Kundera direct in franceza. Subiectul lui este de altfel „frantuzesc“. Cu toate acestea critica pariziana i-a rezervat o primire mai curand rece. Poate fiindca gratia si virtuozitatea cu care reconstituie, amestecand planurile temporale, un vodevil din secolul al XVIII-lea francez, sunt contracarate de sarcasme la adresa intelighentiei pariziene contemporane. Lentoarea este marturia unui spectator consternat, dar nu lipsit de reactie in fata narcisismului gaunos si ridicol al „balerinilor“ (concept inventat de Kundera si susceptibil de a face scoala) de pe scena occidentala a zilelor noastre. Folosindu-se de arma sa dintotdeauna, ironia muscatoare, Kundera demistifica excesele noilor ideologii la moda in Vest, dar si, pentru echilibru, notele false si exploatarea demagogica a meritelor disidentei din Est, intrate, deja in istorie. Alergic la orice soi de angajament politic, el nu putea fi mai tandru nici cu varianta pariziana a corectitudinii politice. 

Cartea sa pare un comentariu la adagiul lui Cioran: „Orice ideologie este o cruciada impotriva umorului.“ traducere de Jean Grossu



Întemeiată în Spania în 1928, organizaţia catolică cunoscută sub numele de Opus Dei s-a transformat, dintr-o grupare de mici proporţii, într-una dintre cele mai mari organizaţii din lume,cu un sediu de zeci de milioane de dolari în New York şi mai multe reprezentanţe în întreaga lume. Cartea descrie această transformare şi povesteşte viaţa fondatorului Opus Dei, părintele José María Escrivá, recent sanctificat de Biserica Catolică. De asemenea, examinează numeroasele acuzaţii privind legăturile presupuse dintre Opus Dei şi mafie, precum şi eventuala implicare a acestei organizaţii religioase în mai multe societăţi secrete, în CIA şi la Vatican. Nu în ultimul rând, dezvăluie adevărul cu privire la practicile de autoflagelare şi penitenţă urmate de membrii Opus Dei. 

Este o poveste cu adevărat fascinantă despre sânge, bani şi credinţă.



Istoria Interzisa Nimeni dintre aceia pe care bogatia si onorurile ii aseaza pe o treapta mai inalta nu e mare. Aceasta-i eroarea care ne insala, ca nu apreciem pe nimeni dupa ceea ce este, ci ii adaugam si cele ce-l impodobesc. Cand vrei sa apreciezi pe cineva la justa lui valoare si sa stii ce fel de om este, priveste-l gol: sa lepede averea, sa lepede onorurile si celelalte minciuni ale soartei, sa dezbrace pana si corpul; priveste-i sufletul, daca-i mare prin altceva sau prin el insusi. Sa apreciem fiecare lucru, indepartand ce se pun despre el , si sa cercetam ce este, nu ce e numit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...