About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

2 septembrie 2012

Recenzie "Hotul de carti" de Markus Zusak



Hotul de carti a fost multa vreme pe lista mea de asteptare a cartilor ce imi doresc sa le citesc. Cu ceva timp in urma cei de la libraria online Libris, mi-au trimis-o pentru recenzie(iti multumesc din suflet, Loredana).  Hotul de carti o puteti gasi atat in limba romana, cat si in original.



“Cand moartea spune o poveste
Chiar trebuie sa o asculti”

Ati citit vreodata o carte care a creat in interiorul vostru un sentiment inexplicabil, una care v-a zguduit din temelii si care v-a facut sa radeti si sa plangeti in acelasi timp?  Ei bine, pentru mine asta a insemnat Hotul de carti.

Hotul de carti a lui Markus Zusak, trebuie sa specific de la inceput, este o carte metafora. Este o poveste tulburatoare pe care am parcurs-o intr-o perioada aproape dubla fata de alte carti. De ce? Pentru ca este o carte pe care nu am putut sa o citesc repede. Asta nu pentru ca nu m-a prins povestea. Dimpotriva! De cele mai multe ori ma intorceam cu pagini in urma sa prind intelesul unei idei, sa gasesc sensul exact al unei nuante dintr-un paragraph, astfel ca am prelungit timpul alocat lecturii.

Atentie, daca va asteptati la o carte pe care sa o parcurgeti repede, atunci lasati Hotul de carti deoparte  pentru mai tarziu si alegeti altceva. Cartea este aproape ireala, iar autorul manuieste cu maiestrie cuvintele si un personaj ireal, cu o natura necunoscuta si surprinzator de fascinanta – naratorul, Moartea.  Hotul de carti este un amenstec minunat de metafore, de cuvinte, care nu fac altceva decat sa dea profunzime personajelor si sa te atraga adanc in povestea  lui Liesel Meminger, hotul de carti.

Markus Zusak creeaza o poveste dramatica narata de Moarte, o poveste care m-a facut sa realizez cat de mult inseamna puterea cuvantului.  Autorul reuseste sa faca din Moarte un personaj care nu  poate fi altfel decat placut cititorului, ceea ce m-a dus cu gandul la acea afirmatie a lui Marin Preda, “Moartea e un fenomen simplu in natura, numai oamenii il fac inspaimantator”.

Atunci cand Moartea vorbeste noi ascultam, atunci cand Moartea spune ca “Nu sunt violenta. Nu sunt razbunatoare. Sunt doar un rezultat”, atunci nu poti decat sa o crezi si sa citesti mai departe.

Descriere
Este anul 1939. Germania nazista. Tara îsi tine rasuflarea. Moartea nu a avut niciodata mai mult de lucru, si va deveni chiar mai ocupata. Liesel Meminger si fratele ei mai mic sunt dusi de catre mama lor sa locuiasca cu o familie sociala în afara orasului München. Tatal lui Liesel a fost dus departe sub soapta unui singur cuvânt nefamiliar - Kommunist -, iar Liesel vede în ochii mamei sale teama unui destin similar. Pe parcursul calatoriei, Moartea îi face o vizita baietelului si o observa pe Liesel. Va fi prima dintre multe întâlniri apropiate. Lânga mormântul fratelui ei, viata lui Liesel se schimba atunci când ea ridica un singur obiect, ascuns partial în zapada. Este Manualul Groparului, lasat acolo din greseala, si este prima ei carte furata. Astfel începe o poveste despre dragostea de carti si de cuvinte, pe masura ce Liesel învata sa citeasca cu ajutorul tatalui ei adoptiv, care cânta la acordeon. În curând, va fura carti de la incendierile de carti organizate de nazisti, din biblioteca sotiei primarului, si de oriunde le mai putea gasi. Hotul de carti este o poveste despre puterea cuvintelor de a creea lumi. Cu o scriitura superb maiestrita si arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a daruit una dintre cele mai durabile povesti ale timpurilor noastre.

Va recomand sa o cititi si apoi va astept la discutii. Lectura placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...