Volumul Masele si puterea reprezinta principala opera a scriitorului de expresie germana, Elias Canetti, laureat în 1981 al Premiului Nobel pentru Literatură.
Lucrarea, publicata pentru prima data in 1960, este un eseu de antropologie sociala, care se delimiteaza insa de conceptele clasice ale psihologiei maselor, create de Gustave Le Bon si Sigmund Freud.
Ivit initial din experienta celor doua mari tiranii ale secolului XX – hitlerismul si stalinismul – volumul Masele si puterea iese din cadrul strict istoric si devine o meditatie, concret si pitoresc argumentata, asupra naturii umane, definita constant prin dorinta de putere si prin pornirea de a-si subsuma masele ori de a se adapta lor.
Cartea este un studiu al societății ce propune ca premisă a organizării sale instinctul de masă. În cadrul masei (care la bază are conceptul de haită) individul capătă identitate și scop pe plan personal. Pe de altă parte, în anonimatul masei, responsabilitatea se împarte, tinzând spre dispariție. Masele sunt iraționale, construite pentru a fi conduse. Apare astfel oportunitatea devenirii conducătorilor, supraviețuitori sau potentați. Studiul explică motivul și modul prin care masele se supun acestora, descriind din perspectiva condamnării la moarte suspendate unealta principală de conducere: porunca. În epilog, Canetti prezintă câteva supoziții cu privire la dezvoltarea și transformarea haitelor, maselor și conducătorilor în noile condiții ale secolului XXI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu