About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

24 septembrie 2013

Recenzie In exod - Viorica Raduta



Un roman vizionar, in care perpetua secventializare a exodului – din care nimeni nu scapa – pune in miscare un perpetuum mobile narativ, care deapana povestea tineretii fara batrinete si a vietii fara de moarte.

In exod este construit din citeva fotograme, intr-o tehnica evident cinematografica, bazata pe o fluiditate a frazei, care traduce permanentizarea conditiei exodului fara sfirsit. Atunci cind nu se petrece in realitate, el se muta in somn. intimplari si personaje stranii evolueaza, in permanenta, in preajma somnului, visului, oboselii si mortii. 

Viorica Raduta este un scriitor capabil de demersuri literare iesite din comun. Scriitor viu, cu o desfasurare cu totul remarcabila in volume de poezie si proza, in studii si articole.” (Cornel Ungureanu)

„Si in proza, si in eseuri, Viorica Raduta ia cu sine poeta, cea in stare sa vitralieze intelesuri, sa le ambiguizeze intr-un parcurs metaforal personalizat, sa le deschida ametitor spre toate punctele cardinale. 
Nu intimplator vorbeam despre vitralierea intelesurilor. Viorica Raduta priveste lumea si toate impielitarile ei drept in ochi, prin cristalul unei logici echilibrate, strinse, pentru ca, in clipa urmatoare, sa coboare intre ea si lume un vitraliu personalizat, rebel, care deturneaza realitatea si o deprinde sa viseze liber. O privire cinematografica panorameaza spatiul miraculos al satului si inregistreaza pictural detalii aduse periodic in prim plan.” (Irina Petras


Aparitie: 2008 
Autor: Viorica Raduta 
Categoria: Literatura Romana 
Editura: CARTEA ROMANEASCA 
Format: 13 x 20 cm 
Nr. pagini: 240 
ISBN: 973-23-1938-3


Recenzie:

Este vorba de o carte a scenelor disparate,asemanatoare in destul de multe puncte teatrului absurd al lui Eugen Ionescu.Randurile sunt pline de simboluri,intreaga idee e o enigma.

La prima vedere frazele par un nonsens,dar e doar mai greu de inteles si depinde de gandirea fiecarui cititor in parte.Oricat sens ai extrage,tot ramane ceva ascuns,inca nedescoperit,autoarea reusind sa ascunsa multe sensuri in putine cuvinte.
Am observat o insiruire de franturi de imagini si idei ce imbie la meditatie,concretul fiind greu de depistat.

Concretul fuge pentru a se ascunde in pura idee,naratoarea se ddedubleaza fiind intruchipata de sora naratoarei si invatatoarea.Personajele sunt masti mai mult sau mai putin apropiate de imaginea naratoarei.

Parerea mea despre aceasta carte este ca este cea mai enigmatica,mai misterioasa,mai profunda,mai complexa si mai interesanta carte pe care am citit-o vreodata.

Nu am inteles-o pe deplin,nu am reusit sa-I extrag intreaga esenta,dar probabil ca aceasta este un lucru bun,exact ca o calatorie a carei destinatie finala nu conteaza,ceea ce este important find drumul in sine.Lucrurile cele mai bune nu sunt menite sa fie intelese,prinse,stranse,tinute in maini,concretizate,ci doar simtite,intuite,visate si appreciate la adevarata valoare.

Cartea nu are un fir narativ concret, este o suma de idei, ganduri, simboluri,imagini si fraze frumos intoarse din condei.



2 comentarii:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...