About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

14 mai 2014

Recenzie: O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii Mark Haddon

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţiiDescriere:
Christopher, un băiat de 15 ani, suferă de sindromul Asperger, o formă de autism. Are o memorie fotografică. Înţelege matematica. Înţelege ştiinţa. Ceea ce nu poate înţelege el sunt oamenii.
Când îl găseşte pe Wellington, câinele vecinului său, zăcând mort pe o peluză din apropiere, se decide să pornească în căutarea asasinului şi să scrie un roman poliţist despre aceasta. În incursiunea sa va descoperi însă alte mistere ce pot face ca întreaga lume din jurul său să se prăbuşească.
Apărut în Anglia, romanul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii s-a bucurat de un enorm succes, devenind un bestseller absolut în majoritatea ţărilor în care a fost publicat şi fiind recompensat cu 17 premii literare, printre care Whitbread Award şi Los Angeles Times Book Prize.

Nu am mai citit niciodată o carte atât de plină de umor şi seriozitate în acelaşi timp... Vă sfătuiesc să o cumpăraţi în dublu exemplar, o să vreţi s-o daţi la prieteni, dar nu vă veţi îndura să o împrumutaţi pe a voastră. -- Arthur Golden

Christopher e un studiu de caz fascinant şi, mai presus de toate, un băieţel cu care empatizezi imediat: nu blocat, ci uluit de senzaţii, lipsit de filtrele prin care oamenii normali examinează ce e în jur. Modul straniu în care observă lumea şi o interpretează literal compune un soi de sensibilitate poetică şi o personalitate aparte. Deşi Christopher insistă că „aceasta nu va fi o carte amuzantă. Nu ştiu să spun glume pentru că nu le înţeleg", romanul e impregnat de un tip de umor ironic şi emoţionant totodată.

Mark Haddon a construit o voce literară unică şi extrem de convingătoare.

Gandurile mele
Exceptionala poveste! O carte scrisă de un psiholog, care lucrează cu tinerii cu tulburari mintale, un concept interesant și original. Autorul narează romanul prin POV al unui baiat autist, un adolescent de cincisprezece ani, cu sindromul Asperger cu un talent extraordinar pentru matematică, un mare fan al lui Sherlock Holmes şi care îşi doreşte, cu ardoare, să scrie o carte în urma investigațiilor sale despre uciderea câinelui unui vecin. Pentru noi ceilalţi, 

Christopher Boone poate fi perceput ca un "ciudat", încă eu l-as caracteriza ca fiind special. Pe scurt despre Christopher: este uimitor de atent la detalii; nu poate citi emoțiile oamenilor foarte bine, urăște culorile galben și maro, urăște să fie atins și își pierde de multe ori memoria atunci când se supara. 

Trebuie sa recunosc, cartea aceasta m-a tulburat profund. Poate pentru că regăsesc puţin din Christopher Boone în mine sau poate în cei de lângă mine; poate pentru că m-a impresionat plăcut să citesc o poveste frumoasă, într-un ton pozitiv despre un copil cu probleme de adapare sau poate pentru că citind lucrurile pe care le face și spune Christophor, m-au făcut să trăiesc o experienţă cu totul inedită.

 Vă recomand cartea! Chiar dacă la început vi se va părea că este o carte scrisă de un adult pentru copii, vă asigur că nu veţi regreta experienţa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...