About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

7 iulie 2013

Recenzie "Fata de hartie" de Guillaume Musso

Romanele lui Guillaume Musso s-au vandut in peste 7 milioane de exemplare si au fost traduse in 33 de limbi. 
Tom Boyd este un scriitor celebru, aflat in pana de inspiratie. Billie este o tanara frumoasa si rebela, cu un simt al umorului neobisnuit. Dar mai e un amanunt: Billie este chiar eroina romanelor lui Tom. Intr-o noapte, cand el se afla pe buza prapastiei, ea prinde viata. Si ii aduce o veste tulburatoare: daca el nu mai scrie, ea va muri. Astfel incepe o calatorie halucinanta, in care Tom trebuie sa-si recapete inspiratia, ca sa poata salva viata femeii de care tocmai se indragosteste. Exploziva si plina de umor, cu accente de comedie romantica si thriller, Fata de hartie sfideaza orice scenariu previzibil.


Tom si Billie vin din lumi diferite, dar care se hranesc una din alta. Cine va invinge in acest joc dur al seductiei: realitatea sau fictiunea?


,,Un roman ca un spectacol de magie. O pendulare delicata ca zborul unei pasari intre real si imaginar. Cand ne asteptam mai putin, scriitorul ne striga din oglinda, ca sa ne aminteasca un lucru esential: viata este un roman.”  Le Parisien

,,Cel mai bun roman al lui Guillaume Musso de pana acum. O intriga perfecta si un final uluitor!” Le Figaro Littéraire

,,Dintre toate personajele pe care le-am creat, Billie este preferata mea. Ii simt atat de tare lipsa, dupa ce am terminat de scris romanul, incat s-ar putea spune ca sunt indragostit!”    Guillaume Musso

Gândurile mele despre carte

Superba  poveste!  
“Fata de hartie” are un subiect original, ingenios construit de un autor care alternează magistral povestea la persoana I (vocea autorului)cu cea la persoana a treia(a celor doi prieteni, Carole şi Milo).  Subiectul este unic  în abordarea lui,  chiar dacă tema inţială a cărţii este una clasică, întâlnindu-ne cu un  Pygmalion modern,  în care creatorul / scriitorul (Tom Boyd) şi-a pus în opera propria Eliza Dolittle, îndrăgostindu-se, inevitabil,  de  creaţia lui (Billie). 

Însă ceea ce diferenţiază  “Fata de hartie” de povestea clasică a iubirii dintre creator şi creaţia sa, este tocmai elementul central al poveştii: volumul neterminat al lui  Tom şi locul în care îşi are originile, Billie. “Cartea călătoare” este în sine un personaj,  unul care interconectează, ca într-o pânză de paianjen, restul personajelor, care prin traseul parcus ne oferă crâmpie de viaţă şi dezvăluie pas cu pas destine.

“Bună! Nu sunt pierdută! Sunt gratuită! Nu sunt o carte ca oricare alta.  Mi -e sortit să călătoresc şi să străbat lumea. Luaţi-mă, citiţi-mă şi lăsaţi-mă la rândul vostru întru-un loc public”

     Guillaume Musso, ne prezintă o poveste reală, dar care trece uşor limitele fantasy, despre faima şi căderea  unui unui scriitor de succes,  despre suferinţa  şi salvarea lui prin iubire, despre secrete bine ascunse si decizii mai mult  sau mai puţin greşite.  Este o carte despre cum o nouă iubire poate sa vindece rănile lasăte de o relaţie eşuată, dar şi cum poţi redobândi  succesul după o cădere ce parea iremediabilă.
       
       Pe scurt, Tom o întâlneşte pe Billie Donelly,  un personaj din cărţile sale, de necrezut, dar  este dispus să o creadă şi de aici începe aventura lor. Modul narativ al lui Musso, te face să crezi că fiecare moment al cărţii este bine ancorat in realitatea personajelor.    O consider o carte specială pentru ca eşti atras imediat în poveste, ajungi să te simţi parte a întregii aventuri să suferi, să iubeşti, să fii indignat, să plângi şi să fii fericit  împreună cu personajele lui Musso.

Aceasta carte a fost ca o gură de aer proaspăt pentru mine, după lecturile anterioare.  Sunt sigură că “Fata de Hârtie” nu va fi singura carte a lui Guillaume Musso care va poposi in biblioteca mea. 

Multumesc librariei online, LIBRIS, pentru ocazia de a citi aceasta extraordinara poveste. Cartea in limba română o puteti cumpăra online de pe site-ul librariei, aici sau in limba engleză, aici.

3 comentarii:

  1. Foarte frumoasa recenzia :) Am auzit multe lucruri frumoase despre carte, dar inca nu am reusit sa o citesc. Din cate stiu eu, cartea mea este la o colega; sper sa o pot recupera curand :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult :) Este minunata cartea! Mi-a placut mult modul in care scrie Musso, asa ca o incerc si alte carti de-ale lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasă recenzia. Am făcut și eu o recenzie pentru această carte, pentru cei interesați. https://dianacitesteblog.wordpress.com/blog/

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...