About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

25 aprilie 2014

Mare tranquillitatis

Azi am terminat Mare tranquillitatis de Katja Millay. Ii multumesc mult Luciei si editurii Epica pentru aceasta lectura.Daca as fi avut mai mult timp sau as fi dormit mai putin as fi terminat-o in mai putin de 4 zile. Trebuie sa recunosc ca ma simt putin trista sau singura pentru ca am parasit eroii cartii.Intr-un fel ma obisnuisem sa ii vad pe cei doi adolescenti enigmatici in fiecare seara.Aveam acelasi ritual:cana de ceai,patul si ei doi.Cu ei vedeam o alta lume si pentru cateva ore uitam de lumea in care ma aflu eu acum. 

Mare Tranquillitatis - Katja Millay

Katja Millay
EPICA/Young Adult/+16 ani
Contemporary Fiction/love story/dramă
Nominalizată la categoria
CEA MAI BUNĂ CARTE PENTRU YOUNG ADULT ȘI NEW ADULT
a anului 2012, pe GOODREADS
Un MUST-READ pentru iubitorii genului Young, New și Mature Adult Traducere de Adrian Deliu
EPICA/Young Adult/+16 ani/Contemporary Fiction/love story/dramă

Traiesc intr-o lume lipsita de magie sau de miracole. Un loc unde nu exista clarvazatori sau metamorfi, nici ingeri, nici baieti cu puteri supraomenesti care sa te salveze. Un loc unde oamenii mor, si muzica se dezintegreaza, si viata e naspa. N-am mai rostit o vorba de fata cu vreo alta persoana de 425 de zile. Imi detest mana stanga. Detest s-o privesc. O detest cand imi sovaie, si tremura, si-mi aminteste ca identitatea mea s-a dus. Dar o privesc chiar si-asa, pentru ca, totodata imi aminteste si ca o sa-l gasesc pe baiatul care mi-a luat totul. O sa-l omor pe baiatul care m-a omorat, iar cand o sa-l omor, o s-o fac cu mana mea stanga. Fostul copil-minune al pianului, Nastya Kashnikov, isi doreste doua lucruri: sa treaca prin anii de liceu fara sa i se afle trecutul si sa-l faca pe baiatul care i-a rapit totul - identitatea, spiritul, dorinta de a trai - sa plateasca pentru asta. Povestea lui Josh Bennett nu e un secret: toti cei pe care i-a iubit au fost luati din viata lui, iar acum, ajuns la varsta de saptesprezece ani, nu i-a mai ramas nimeni. Acum, tot ce vrea este sa fie lasat in pace, iar cei din jur ii ingaduie acest lucru, fiindca atunci cand numele iti devine sinonim cu moartea, toti tind sa pastreze distanta. Toti, in afara de Nastya, misterioasa noua colega de scoala, care tot ii apare in cale si nu pleaca pana cand nu i se infiltreaza in toate aspectele vietii. Dar, cu cat o cunoaste mai bine, cu atat mai enigmatica i se pare.“ - Katja Millay, Mare Tranquillitatis

Fostul copil-minune al pianului, Nastya Kashnikov, își dorește două lucruri: să treacă prin anii de liceu fără să i se afle trecutul și să-l facă pe băiatul care i-a răpit totul – identitatea, spiritul, dorința de a trăi – să plătească pentru asta.
Povestea lui Josh Bennett nu e un secret: toți cei pe care i-a iubit au fost luați din viața lui, iar acum, ajuns la vârsta de șaptesprezece ani, nu i-a mai rămas nimeni.
Acum, tot ce vrea este să fie lăsat în pace, iar cei din jur îi îngăduie acest lucru, fiindcă atunci când numele îți devine sinonim cu moartea, toți tind să păstreze distanța. Toți, în afară de Nastya, misterioasa nouă colegă de școală, care tot îi apare în cale și nu pleacă până când nu i se infiltrează în toate aspectele vieții. Dar, cu cât o cunoaște mai bine, cu atât mai enigmatică i se pare.

Mare Tranquillitatis este o lectura complexa, bogata, intensa, cu o naratiune genial construita despre un tanar singuratic si o tanara fragila emotional si despre miracolul celei de-a doua sanse.

Recenzie:
Nastya este fata care incearca sa se ascunda de lume.Cu cat se straduie mai mult cu atat baietii o plac mai tare.Ceva din trecutul ei o face sa-i fie teama de oameni si sa nu vrea sa vorbeasca.Noua intr-o scoala de adolescenti rasfatati si superificiali,care apreciaza doar aparentele,se descurca greu si isi uraste viata in fiecare zi.Viata ei a devenit un imens refuz: refuzul de a vorbi,de a relationa,de a vrea sa-si faca prieteni,de a mai fi motivata sa faca ceva cu viata ei,sa intre intr-o relatie,sa isi faca vise si planuri de viitor.Desi nu vrea sa atraga atentia asupra sa are admiratori oficiali si neoficiali.Viata prinde putina  culoare cand Josh,baiatul pe care il priveste pe furis o apara in curtea scolii si devine mai agitata si mai incitanta cand decide sa accepte avansurile lui Drew,prietenul lui Josh si un baiat foarte ravnit de toate fetele.
Problemele emotionale ale Nastyei sunt o enigma.Josh vrea sa afle mai multe despre ea,mai ales de cand ea il viziteaza in garajul unde lucreaza la piese de mobilier,dar cu timpul isi da seama ca e mai bine sa nu intrebe si sa o lase pe ea sa isi deschida sufletul in fata lui.Intre cei doi se naste o afectiune delicata care va deveni iubire.
Oare va decide Nastya sa vorbeasca din nou?Ii va spune vreodata lui Josh si lui Drew ce i s-a intamplat?Va redeveni vreodata ce a fost?Va recladi o relatie cu familia ei si isi va face o viata noua in noua comunitate si scoala?
Pentru a afla totul si mult mai multe lucruri importante despre cei doi,cititi cartea.

Puncte forte:
-modul in care este descrisa tristetea,deznadejdea din sufletul Nastyei si dorintele lui Josh;
-ultima parte mi se pare de o profunzime net superioara restului cartii;
-introspectia in sufletul Nastyei si modul in care sunt insuflate sentimentele lui Josh;

Puncte slabe:
-la inceput lectura merge foarte greu;
-punctul culminant se cam lasa asteptat si apare in ultima parte a cartii;
-personajele nu sunt chiar atat de bine conturate pe cat as vrea eu,cel putin nu pot sa mi le imaginez;

Un comentariu:

  1. Mă bucur că ți-a plăcut cartea. Ai dreptate, ritmul e conceput oarecum altfel, pare că trenează la început, după care se accelerează constant... Cât despre personaje, mie mi se par destul de bine conturate, dar... tu cum le-ai vedea?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...