About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

5 aprilie 2014

O lume de mituri si simboluri


Desi aceasta carte a fost publicata in mai 2012 vreau sa va aduc in atentie acest volum extrordinar.


Simbolurile sacre ale tradiţiei antice ne conduc spre esenţa a ceea ce înseamnă să fii om. Această carte este un compendiu vizual al eforturilor fără sfârşit ale oamenilor de a explica şi de a stăpâni universal înconjurător. Ea pune la o laltă unele dintre cele mai puternice semne şi imagini sacre ale lumii, grupându-le în trei categorii: popoare, religii şi mistere. Cartea îmbrăţişează atât tradiţia orientală, cât şi pe cea occidentală, străveche şi actuală şi se inspiră din artă, din mituri şi din ritualuri .  
Grete Tartler scrie în România literară:
Citit alături de cartea lui Gombrich, volumul Simboluri sacre de Robert Adkinson pare a fi scris în primul rând pentru „curioşi", fiindcă trece în zbor asupra celor mai importante simboluri religioase, filozofice şi culturale. În principiu, fiecărei emblem îi e consacrată o pagină, cartea fiind astfel citibilă oricând (de exemplu, într-o aşteptare de anticameră...) şi din orice punct al ei, mai precis – în orice direcţie, părând a fi menită mai ales îmbogăţirii cunoaşterii prin... răsfoire. Ilustraţiile sunt admirabile, vorbim de un fel de album pe hârtie bună, oferind comentarii succinte şi clare asupra celor mai cunoscute simboluri, fie ele din civilizaţia Egiptului, celţilor sau mayaşilor, din creştinism, Taoism sau budism (nu în ultimul rând, mandala, sexualitatea sacră, Tarotul). Fie că provin din natură, din ritualuri sau artă, simbolurile sunt una din punţile unificatoare ale culturilor, fiindcă nu de puţine ori putem face comparaţii insolite datorită lor (pomul vieţii, apele vitale etc.) - mai ales între civilizaţiile antice. 
De altfel, egiptenii au chiar şi scrierea legată de simboluri. Cele existente în carte, multe preluate din Cartea morţilor egipteni, numită şi Cartea ieşirii la lumină, sau de pe ilustraţiile stelelor funerare, au uneori comentarii atât de scurte, încât, din cauza concentrării, se pot naşte confuzii (de exemplu, ritualul „deschiderii gurii" celui plecat în lumea lui Osiris e definit „ca având drept scop reanimarea mortului" - se poate înţelege că e vorba de reanimarea la propriu, când, de fapt era vorba de respirarea în continuare în lumea de dincolo - la fel fiind tratate  şi unele statui: Deschiderea permitea reintegrarea lui Ka şi Ba în corp prin orificiile destupate simbolic). Ce-i drept, în zilele noastre digitale cei interesaţi se pot lesne informa mai pe larg, cele câteva sute de simboluri fiind doar bornele unei călătorii prin cele mai diverse istorii şi cercuri culturale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...