About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

8 octombrie 2012

O carte pe zi - Ministerul durerii


Dubravka Ugrešić - scriitoare apatrida, nascuta in Croatia, dar stabilita in Olanda.
 
Roman tradus in peste 20 de tari, nominalizat la prestigioasele Prix Femina si Independent Foreign Fiction Prize UK.
 
Ministerul durerii (2005) este un roman despre nostalgia apartenentei, despre farmecul si oroarea trecutului recent. Protagonista acestuia, Tanja Luciä, paraseste Zagrebul devastat de razboi si ajunge sa predea limba si literatura fostei Iugoslavii la Universitatea din Amsterdam unei grupe de studenti, la rindul lor exilati. 

Confruntata cu dificultatea de a gasi un teren comun pentru discutii, Tanja transforma seminariile intr-un program experi­mental de terapie literara, menit sa exorcizeze demonii prezentului si sa redescopere o coeziune distrusa de razboi. Acest periplu al memoriei aduce la suprafata obiecte, gesturi, mirosuri si gusturi uitate, dar si rani nevindecate inca, ale caror consecinte se vor dovedi fatale.
 
Ministerul durerii este un roman complet, curajos, plin de spirit, in acelasi timp un roman de o rara simplitate, in care ambitiile literare se impletesc minunat cu viziunea politica.” (The Guardian)
 
„Mai presus de orice, Dubravka Ugrešić descrie abilitatea de a supravietui si de a-ti spune povestea, chiar si atunci cind te afli in ghearele disperarii, lipsit de orice speranta in fata absurditatii razboiului si a pierderii identitatii” (The Independent)
 
„O tema dificila, exilul, dublata de o scriitura inteligenta si ironica, plina de gratie si simplitate, iata ce ofera Dubravka Ugrešić” (Sunday Telegraph)

Cartea Ministerul durerii - Dubravka Ugresic aparuta la Editura POLIROM va este oferita de libraria online www.libris.ro si face parte din categoria  Literatura Universala .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...