About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

13 octombrie 2012

Recenzie "Regele, bufonul si inteleptul" de Shafique Keshavjee

 Tara minunata, cauta religie oficiala.

        „În urma unui straniu vis, Regele unui tinut îndepartat hotaraste sa convoace întregul regat la Marele Turnir al Religiilor.
        Asistat de Înteleptul si de Bufonul sau, Regele propune o dezbatere la care sa participe reprezentantii de seama ai tuturor religiilor lumii, dintre care una va fi pe placul tuturor si va reda poporului sau sensul primordial al vietii.
        "Care anume? întreba Bufonul cu un aer prefacut. Cea iudaica, cea crestina sau cea musulmana? Religia hindusa sau cea budista? Sintoista, taoista sau confucianista? Sau poate toate la un loc? Sau nici una dintre ele? Ah! Am o idee. Daca am inventa una noua?"
        "Sugerez, continua Înteleptul, sa se solicite fiecarei traditii o persoana relativ tânara, sa zicem pâna în patruzeci de ani, care sa o cunoasca totusi bine si sa fie capabila sa o prezinte în mod deschis si critic. Fiecare religie va fi libera sa-si propuna campionul.”

       Regele, bufonul si inteleptul nu este o lectura usoara. Este o un curs intensiv de istorie a religiilor, o dezbatere filozofica asupra existentei. Shafique Keshavjee propune cititorilor sai o carte profunda, dar careia nu ii lipseste partea anecdotica si intriga romantica.
Trebuie sa recunosc ca am citit-o in etape, pentru ca au fost momente cand dezbaterile filozofice m-au pus pe ganduri, m-au tulburat in asa mod incat am fost nevoita sa pun cartea deoparte si dau curs nevoii de a meditata pe tema data :)

Subiectul este unul care te provoaca sa argumentezi sau sa contrazici impreuna cu Shafique Keshavjee fiecare afirmatie, fiecare idee lansata de marii ganditori, in incercarea  de a evidentia esenta religiei lor. De multe ori am fost surprinsa de puterea argumentatiei competitorilor privind marile religii ale lumii, adevarurile cu care vine fiecare si de faptul ca uneori calea initiala a unei credinte religioase are multe puncte comune cu celelalte.

Este o carte captivanta, cu intrebari si raspunsuri, care e posibil sa iti scuture din temelii credinta sau dimpotriva sa iti intareasca fragilele linii pe care ni le ofera traditia religioasa. Spune regele :"Toata intelepciunea pamantului, atat de variata se regaseste in persoanele domniilor voastre. Si pentru prima data in lume, chintesenta acestor experiente si a acestor cunostinte ese adunata la un loc si oferita cu simplitate celorlalti..."

As incheia scurta mea parere despre acest tratat al religiilor cu o judecata simpla: doar un rege intelept stie sa asculte adevarurile unui bufon. 

Cartea o gasiti la libraria online Libris

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...